familie

adders

Adders

vipers - viperids - viperidae

De adder is de enige giftige slang die ook in ons land voorkomt.  De slang heeft een zigzag-tekening op de rug en heeft een driehoekige kop.  Mannetjes hebben ook een zwarte rugstreep.  Het valt op dat ze veel kleuren kunnen hebben.  Ze kunnen groen, bruin, blauwgrijs, roodbruin of zwart zijn.  De ogen kunnen goudkleurig, rood of groen zijn.  Door de zwarte kleur op hun huid kunnen ze wat vlugger opwarmen in de zon.  Ze hebben op hun huid ook schubben zitten.  En net als alle slangen kunnen adders vervellen.  Ze kunnen wel 20 jaar worden en komen in heel veel landen voor. 

De adder kiest natte velden om in te leven.  Als hij overwintert, kiest hij wel droge plaatsen.  Hij heeft koud bloed en zijn winterslaap houdt hij in een hol waar de zon ook gemakkelijk kan binnenschijnen.  Ze zitten daar met verschillende adders samen, maar slapen allemaal wel apart.  In de lente komt hij uit zijn winterslaap.  De mannetjes beginnen al vroeg in het jaar te zonnen en na de eerste vervelling worden de vrouwtjes opgezocht voor de paring.  Als de temperatuur te hoog wordt, zoekt de adder weer het veilige hol op.  Vrouwtjes die zwanger zijn, liggen in de zomer langer in de zon om warm te blijven.  Dat is goed voor hun jongen die nog niet geboren zijn.  De adder legt geen eitjes, maar de kleine adders komen zo uit een ei dat in de buik van de mama blijft zitten.  Enkele dagen na de geboorte hebben ze hun eerste vervelling.  Als ze zwanger zijn, eten de vrouwtjes niet meer tot de jongen geboren zijn.

Soms zijn er meerdere mannetjes bij een vrouwtje en vinden gevechten plaats waarbij de mannetjes zien wie er de baas is.  De adder eet het liefst kleine knaagdieren, andere slangen en kikkers. Vogels worden ook wel eens gevangen.  De adder kan zijn tanden inklappen.  Als zijn bek dicht is, zijn zijn tanden omhoog gevouwen.  Ze klappen weer uit bij het openen van de bek.   

Een adder zal een mens alleen aanvallen als hij zich bedreigd voelt.  Bij een beet wordt ook gif ingespoten.  Het gif dient dus zowel om prooien te doden bij de jacht en om zichzelf te beschermen.  Het gif van de slang werkt in op het bloed.  De adder is beschermd tegen zijn eigen gif.  Als hij tijdens een gevecht met een prooi zelf gif binnenkrijgt zal hij daarvan niet sterven.  Bij mensen zijn het vooral de handen en de voeten die gebeten worden.  Meestal omdat mensen de adder willen vastpakken. 

foto’s : zdenek fric, harold van der ploeg, wiki harfus, gnu, jeroen speybroeck

2 onderfamilies

groefkopadders

groefkopadders (5)