geslacht

Antilope-grondeekhoorns

ammospermophilus - antelope squirrel

De antilopegrondeekhoorns zijn knaagdieren die behoren tot de familie van de eekhoorns.  De naam is gekozen omdat ze op de vlucht met hun witte staart rechtop staan net zoals antilopen dat ook doen.  Sommige soorten leven in de woestijn in het zuiden van de Verenigde Staten.  Ze kunnen erg goed tegen hoge temperaturen en leven van zaden.  Er bestaan 5 verschillende soorten die elk op andere plaatsen voorkomen.  Ze worden 14 tot 16 centimeter groot met een staartje dat half zo lang wordt.  Ze zijn fijner gebouwd dan de grondeekhoorns en hebben een bruine vacht in allerlei tinten.  De witte strepen aan de zijkanten van hun lichaam zijn typisch voor de antilopegrondeekhoorns. 

Deze soorten komen voor in droge streken in het zuidwesten van Noord-Amerika.  Daar leven ze in woestijnen en halfwoestijnen met weinig begroeiing.  Ze schuilen ’s nachts in holen onder de grond en komen overdag buiten om op zoek te gaan naar voedsel.  Dat zijn vooral zaden, vruchten, wortels, maar ook insecten en aas.

De eekhoorns leven in groepen van zes tot acht dieren met een duidelijke leider. Vrouwtjes krijgen nesten van 5 tot 14 jongen. Jammer genoeg worden de meesten maar één jaar oud, omdat er veel vijanden op de loer liggen. Coyotes, roofvogels, dassen en ratelslangen behoren tot de belangrijkste. In gevangenschap worden ze wel 6 jaar oud.

foto’s : utahcamera, brandon wiggins, carol davis

3 soorten

arrisgrondeekhoorn

antilopegrondeekhoorn

nelsongrondeekhoorn