soort

De Australische adelaarsrog

new zealand eagle ray - australian eagle ray - myliobatis tenuicaudatus

De Nieuw-Zeelandse adelaarsrog of Australische adelaarsrog is een rog uit de familie van de adelaarsroggen.  Ze komen voor in baaien in de buurt van rotsachtige riffen rond Nieuw-Zeeland en Zuid-Australië.   Het is een veel voorkomende soort.  Het is een vis met een ruw cirkelvormig lichaam en een uitstekende kikkerachtige kop.  Hij heeft grote vlezige borstvinnen en een lange staart met een ruggengraat die in staat is om gif te schieten.  De borstvinnen slaan op en neer zodat de vis door het water lijkt te vliegen. 

Hij kan een breedte van ongeveer 150 centimeter bereiken, waarbij de vrouwtjes iets groter zijn dan de mannetjes.  Het lichaam is olijfgroen, donkerbruin of geelachtig, met grijze of lichtblauwe vlekken.  Hij wordt meestal gezien op zanderige vlaktes en zeegrasweiden in ondiep water.  Hij voedt zich met ongewervelde dieren zoals mosselen, oesters, krabben en wormen die hij op de zeebodem aantreft.  De prooi wordt verpletterd met de tanden.  Door middel van sensors op het hoofd kan het een prooi opspeuren die volledig ondergedompeld is in het zand of de modder.  Met een waterstraal uit de kieuwspleten wordt de prooi uit zijn schuilplaats geblazen.

Deze vis baart levende jongen.  Voordat ze worden geboren, voeden de jongen zich met de eidooiers uit de baarmoeder van de moeder.  Ze zijn gewoonlijk al 20 tot 30 centimeter groot.   De roggen worden amper gevist door mensen.  Het zal eerder een toeval zijn als de rog in de netten beland.