soort

Het axishert

chital - cheetal - axis axis

Het axishert is een herkauwer en behoort tot de echte herten.  Het wordt ook de chital genoemd.  Het is een soort hert dat voorkomt in India en heeft een roodbruine vacht met witte vlekken.  Er zit ook een grote vlek aan de keel.  De staart is vrij lang en kan 20 tot 30 centimeter lang worden.  Zelf wordt het dier ongeveer 110 tot 140 centimeter groot en tot 100 kilogram zwaar.  Mannetjes hebben een vrij groot gewei. 

De dieren leven in de dichte bossen van India en Sri Lanka en hebben als belangrijkste vijand de Bengaalse tijger en de rode hond. Ze leven meestal in de buurt van water waarin ze makkelijk kunnen vluchten bij gevaar. Het zijn prima zwemmers en kunnen ook tussen de dichte bossen snel lopen. Hierbij halen ze snelheden tot 65 kilometer per uur. De herten vormen een groep die we een roedel noemen. Meestal leven ze samen met hoelmans die de herten vanuit de bomen kunnen waarschuwen. Dat zijn apen die het gevaar al van boven uit kunnen zien.

In Zuid-Amerika en Australië zijn de herten ingevoerd.  Ook in Europa is dat geprobeerd, maar hier overleven ze blijkbaar niet omdat het in de winter te koud wordt. 

In de roedel is er één vrouwtje de baas en brengt de groep naar plaatsen waar goed kan gegraasd worden.  Oudere mannetjes leven vaak alleen en niet meer bij een groep.  Ze leven van kruiden, bladeren en knoppen. Het paren gebeurt het hele jaar door.  Na ruim 200 dagen worden er één tot twee jongen geboren die enkel door de moeder wordt gevoed.  De kalfjes hebben net als mama ook al vlekjes.  Ze worden ongeveer 20 jaar oud.

foto’s : Ralf Schmode, althaipanther, L. Shyamal,V. Mourre, marcus 334, perumalnadar