onderorde

Baleinwalvissen

baleen whales - whalebone whales or great whales - mysticeti

De baleinwalvissen zijn een onderorde van de walvissen en worden ook gewoon de grote walvissen of de baardwalvissen genoemd.  De andere groep zijn de tandwalvissen.  Baleinwalvissen hebben geen tanden, maar platen in de bovenkaak.  We noemen dat baleinen.  Hiermee zuiveren ze deeltjes van voedsel uit het water.  Deze dieren zijn veel groter dan de tandwalvissen en zijn hiermee de grootste dieren die nu op onze aarde leven.  Je kan de walvissen verdelen in 4 families en 16 soorten.

Ze leven van kleine diertjes zoals plankton en kleine schaaldiertjes. Het is gek dat zo’n grote reuzen zich voeden met zo klein voedsel. Je vindt de walvissen in alle oceanen. Tijdens de zomer vind je de meeste rond de polen in het koude water. In de herfst trekken ze naar warmere waters waar ze dan ook hun jongen krijgen. De dieren eten dan erg weinig en doen alles om hun jong in leven te houden.

Hoewel de dieren erg groot zijn, kunnen ze toch uit het water komen om op te springen.  Ze slaan luid met de vinnen op het water.  Waarschijnlijk doen ze dit om de vervelende diertjes die op hun vinnen plakken en leven te verwijderen.  de prooi kunnen ze niet met echo’s terug vinden zoals de tandwalvissen dat wel kunnen.  Maar ze roepen wel zo luid dat over meer dan honderd kilometer het geluid te horen is. 
Die geluiden zijn erg belangrijk voor de walvissen. Zo vinden ze elkaar terug in de grote oceaan. Maar het lawaai van de schepen die passeren, storen de walvissen enorm. De dieren moeten daarom soms nog luider gaan roepen. Vroeger werd er vaak op deze walvissen gejaagd om hun olie en hun baleinen. Van de olie werd boter gemaakt en tafelolie. Maar gelukkig hebben de meeste landen beloofd dat ze niet meer op walvissen zullen jagen. Enkel Japen houdt zich niet aan die belofte en jaagt nog volop op de dieren.

foto’s : melissaf84

4 families