geslacht

Bengaalse konijnen

caprolagus

Het Bengaals konijn is de enige soort uit het geslacht van Bengaalse konijnen.  Je vindt de dieren in Bangladesh, India en Nepal.  Ze kunnen tot op grote hoogtes voorkomen.  Maar door overstromingen en het bouwen van huizen door de mensen, daalt het aantal van deze konijnen sterk. 

 

Het heeft een ruige, donkerbruine vacht en korte oortjes.  De achterpoten zijn bijna zo lang als de voorpoten.  De konijnen leven alleen of in paartjes.  Ze schuilen tussen het hoge gras (olifantengras) waar ze ’s nachts knagen aan de jonge scheuten en wortels.   Een hol hebben ze niet, maar ze verstoppen zich tussen de lage planten en struiken.  Vrouwtjes krijgen tot 3 keer per jaar een nest van 2 tot 5 jongen.  Dat is vrij weinig voor konijnen. 

foto’s : van gruisen

slechts één soort