soort
De blauwe duiker
philantomba monticola - blue duiker
De blauwe duiker is een soort antilope uit de familie van de duikers. Echt blauw zijn ze niet, maar eerder blauwgrijs van kleur. De dieren komen voor in de bossen van het zuidoosten van Afrika en er bestaan verschillende ondersoorten van. Het zijn eerder kleine dieren met dunne pootjes. Dieren die in vochtige streken leven hebben een donkerdere vacht. De keel is licht van kleur met een smalle zwarte streep over de staart. De onderzijde kan in het schemer reflecteren. De hoorns zijn maar klein en lijken op kegeltjes van ongeveer 5 centimeter. Hun lijf wordt 50 tot 90 centimeter groot en tot 40 centimeter hoog.

Het zijn dagdieren die ’s nachts rusten onder omgevallen boomstammen of in een kuil van een ander dier. Ze voeden zich met bessen en andere vruchten, bloemen, afgevallen bladeren en insecten. Soms volgen ze apensoorten om afgevallen vruchten te eten.


De duikers leven in paartjes en hebben hun eigen leefgebied. Dat wordt afgezet met geurtjes uit hun geurklieren, met uitwerpselen en met urine. Mannetjes helpen mee met het opvoeden van de jongen en beschermen ze ook ’s nachts. Vrouwtjes geven vaak zachte geluidjes zodat de jongen haar herkennen. Bij gevaar blijven ze stil staan. Enkel als het gevaar te groot is, vluchten ze weg. Mannetjes geven een niezend geluid of een gil om aan te geven dat er gevaar is.

Blauwe duikers worden door mensen vaak bejaagd voor hun vlees. Toch is de soort niet echt bedreigd en komen ze veel voor.
foto’s : just chaos, derekeats, wineke schoo, baldewijns