onderfamilie

Blindmuizen

spalax - blind, fossorial, or subterranean mole rats

De blindmuizen zijn knaagdieren uit de familie van de blindmuisachtigen.  Ze leven vooral onder de grond en hebben daarom hun ogen niet nodig om te kunnen overleven.  Die ogen zijn zelfs niet meer te zien en zijn overgroeid met huid.  Ze lijken sterk op mollen en hebben een korte snuit.  Die snuit gebruiken ze om te graven door de aarde.  Met de achterpoten werpen ze de losse aarde achter zich weg.  Oren ontbreken ook en een staart is niet te zien.

Hun lichaam heeft de vorm van een cilinder waarbij het hoofd en het lijf in elkaar overgaan. Ze worden 15 tot 30 centimeter groot. Op hun snuit zitten tastharen om onder de grond te voelen. Zelfs als hun bek gesloten is, steken de ferme snijtanden er nog uit. Ze gebruiken de tanden ook tijdens het graven. Zo trekken ze planten met hun wortels de grond in. De dieren komen voor rond de Middellandse Zee en de Zwarte Zee waar ze leven op steppen.

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat blinde muizen geen kanker kunnen krijgen. In een zeer vroeg stadium vernietigen ze alle kankercellen nog voor die actief kunnen worden. Dat hebben ze te danken aan een bepaald hormoon dat de blinde muizen meedragen.

foto’s : bassem18, kossuthsz

4 soorten

ehrenbergs blinde muis

oostelijke blindmol

westelijke blinde muis

oostelijke blinde muis