soort

De boommarter

european pine marten - martes martes - pine, european marten - sweet marten

De boommarter of edelmarter is een Europese marter die bij ons zelden wordt gezien.  Het is een klein roofdier dat leeft op bosrijke plaatsen.  Hun vacht is chocoladebruin met een gele keelvlek.  De boommarter heeft een lange volle staart en verschilt van de steenmarter met wie hij nogal eens wordt verward.  De steenmarter heeft langere, bredere oren en de keelvlek is wit van kleur.  Het dier wordt 36 tot 56 centimeter lang met een staart van 25 centimeter lang.  Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes.

Het zijn echte vleeseters die in de bomen jagen op eekhoorns en op de grond op kleine zoogdieren als aardmuizen, spitsmuizen, rosse woelmuizen, bosmuizen en konijnen.  In de lente en de zomer jaagt hij ook op kleine zangvogeltjes, duiven en kikkers.   Aan het einde van de zomer zoekt hij ook honing, bessen en paddenstoelen.  In de winter is ook aas erg belangrijk.

De boommarter is vooral in de schemering of ’s nachts op jacht.  In de zomer laten ze zich ook overdag zien.  Meestal zijn dit een moeder met haar jongen.  Ze zijn zeer behendig en klimmen lenig in bomen.  Ze kunnen van boom naar boom tot vier meter ver springen.

In hun woongebied hebben boommarters meerdere holen.  Ze gebruiken meestal een holle boom of een verlaten hol zoals het nest van een eekhoorn of zelfs een duivennest.  Zelf hebben ze ook vijanden zoals de oehoe, arenden en waarschijnlijk ook veelvraat.