soort

De brandmuis

apodemus agrarius - striped field mouse

De brandmuis is een klein knaagdiertje uit de familie van de muisachtigen.  Ze behoren tot de bosmuizen en lijken goed op rotsmuizen.  Je herkent ze aan de donkere streep van aan de nek tot aan het begin van de staart.  Ze zijn roodbruin op de rug met een witte buik.  Hij heeft kleinere oren dan andere bosmuizen.  De snorharen zijn dan weer vrij kort.  De diertjes worden ongeveer 7 tot 12 centimeter groot met een staart die iets korter is. 

De muizen komen voor in het oosten en het midden van Europa tot in Azië.

Je vindt deze muizen aan de rand van bossen, tussen de struiken, in heggen en graslanden. In de winter schuilen ze in schuren en stallen. ze leven meestal op de grond en graven zelf hun hol. Maar vaak trekken ze ook in het hol van een andere muizensoort. De vrouwtjes krijgen 5 tot 6 jongen per worp. ze leven van planten met knoppen, vruchten en noten, maar ook larven van insecten, insecten, wormen en slakken. In de herfst leggen ze een voorraad aan.

foto’s : gower, gerizo, natuurbeleving.be