soort

De bruine beer

brown bear - ursus arctos

De bruine beer is een soort beer die erg groot en stevig gebouwd is. Mannetjes zijn vaak dubbel zo zwaar als de lichtere vrouwtjes. Hun vacht is vaak donkerbruin, lichtbruin tot zwart. Aan de voorpoten zitten lange klauwen die ze niet kunnen intrekken. Op hun schouders valt op dat ze een flinke bult hebben. Ze worden ongeveer 170 tot 300 centimeter groot met een staartje van 5 tot 20 centimeter.

Het zijn niet echt wilde dieren als je ze maar met rust laat.  Voor mensen zijn ze niet echt gevaarlijk.  Ze eten vooral planten, zoals knollen en wortels die met de lange klauwen worden uitgegraven.  Ze houden ook van water en kunnen lang op de loer liggen voor een lekkere zalm.  De beren springen op in het water en bespringen de zalmen. 

Bruine beren houden ook een winterslaap als het erg koud is.  Toch is de slaap erg licht en bij het minste goede weer worden ze al wakker.  Zo kunnen de beren tot 25 jaar oud worden.  Je vindt de bruine beren in Europa, Azië en Amerika.  In Amerika leven de kodiakbeer, de grizzlybeer en de Mexicaanse beer.  In Europa enkel de Europese bruine beer.  Vroeger kwamen ze in gans Europa voor, nu enkel nog in Scandinavië, Roemenië en vooraan in Azië. 

foto’s : dilmen, bulholzer,

6 ondersoorten

kodiakbeer

grizzlybeer

Syrische bruine beer

kamtsjatkabeer

Europese bruine beer

isabelbeer