soort

De bruine gaai

brown jay - psilorhinus morio

De bruine gaai is een zangvogel die behoort tot de kraaiachtigen.  Ze doen denken aan een ekster maar hebben een kortere staart en langere snavel.  Je vindt ze in Midden-Amerika en Mexico.  Er bestaan twee groepen bruine gaaien.  De ene groep is volledig bruin met een lichtere buik.  De andere groep heeft meer witte delen.  Jonge vogels herken je aan de gele ringen rond de ogen.  Ze zoeken hun voedsel in bomen maar ook op de grond.  Eigenlijk eten ze alles wat ze maar tegenkomen.  Insecten, kleine dieren zoals hagedissen, maar ook fruit en nectar.  Soms eten ze eieren en kleine vogels uit nesten.

Hun nest is gebouwd in een boom of in een grote struik. Daarin leggen ze tot 3 eieren die door het vrouwtje worden uitgebroed. De mannetjes voeden hun vrouwtje tijdens het broeden.

foto’s : sherony, dave2