onderfamilie

Brulapen

alouatta - howler monkeys

Brulapen behoren tot de grijpstaartapen en zijn een van de grootste apen die er bestaan.  We noemen ze brulapen omdat ze vooral in de ochtend vroeg heel hard kunnen brullen.  Ze hebben een dikke vacht die meestal geelbruin, roodbruin of zwart is.  Ook een vrij lange nek, maar korte armen en benen.  Vooral hun grijpstaart is erg lang en sterk.  De staart dient eigenlijk als vijfde arm en is sterk genoeg om het hele gewicht van een brulaap te dragen.  Mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes.

Brulapen leven overdag en vind je vooral in de bomen in Zuid-Amerika en soms zelfs heel hoog in de bergen.  In de bomen kiezen ze vooral de onderste takken uit.  Ze leven van bladeren en eten ook vruchten, bloemen en andere planten.  Ze kunnen er goed tegen als ze eens per ongeluk een giftige plant opeten.  Maar ze zijn vrij lui en rusten de ganse dag door.  Ver stappen doen ze niet en blijven het liefst goed bij elkaar.

Ze leven in groepen, meestal met één mannetje en meerdere vrouwtjes.  Als er veel voedsel te vinden is, dan leven ze met velen in een groep.  Soms wel tot dertig dieren.  Anders zijn het maar kleine groepjes.  Het gebeurt wel eens dat mannetjes uit een andere groep aanvallen en het eerste mannetje wegjagen. 

Je hoort ze tot heel ver in het oerwoud.  Luide en diepe brullen die vooral de mannetjes maken.  Ze kunnen de hele dag door brullen, maar ze zijn vooral rond zonsopgang en zonsondergang te horen.  De mannetjes brullen dan en wachten tot andere mannetjes terug brullen.  En zo kan dit lang blijven duren.  Eigenlijk willen ze gewoon stoer doen tegenover elkaar.  Ze willen laten horen waar de sterkste en luidste groep zit.  
Als er een kleintje wordt geboren, dan houdt het jong zich stevig vast aan de vacht van de moeder.  Als de jongen wat ouder worden, kruipen ze gewoon op de rug van mama.  Tot de dag dat ze de groep verlaten en zelf op zoek naar eten gaan.

foto’s : kononova,

9 soorten

amazonebrulaap

guyanabrulaap

rode brulaap (2)

Boliviaanse rode brulaap

mantelbrulaap (2)
roodhandbrulaap (3)