soort

De ceylondwergfazant

sri lanka spurfowl - galloperdix bicalcarata

De ceylondwergfazant of Sri Lanka dwergfazant is een hoendervogel in de familie van de fazantachtigen.  Ze komen enkel voor in de dichte regenwouden van Sri Lanka.  Daar staat deze vogel bekend als haban kukula in het Singalees.   Het is een zeer geheimzinnige vogel die ondanks zijn grootte moeilijk te zien is terwijl hij door dicht struikgewas glipt.  Vaak hoor je hem enkel aan zijn kenmerkende rinkelende roep. 

Het is een grondbroedvogel die 2 tot 5 eieren legt.  Hij is een ongeveer 37 centimeter lange vogel.  Ze hebben bruine bovendelen, vleugels en staart.  De mannetjes hebben rode poten, een blote gezichtshuid en een opvallend zwart-wit verenkleed dat doorloopt tot aan de kop.  Het vrouwtje heeft een kastanjebruine buik en een effen bruine rug en vleugels.  Ze heeft een duidelijkere kuif dan het mannetje. 

Hij woelt krachtig tussen het bladafval van de bosbodem op zoek naar ongewervelde dieren, vooral weekdieren en insecten.  Ze houden ook van verschillende zaden, gevallen fruit en spinnen.  Deze dwergfazant staat op een Sri Lankaanse postzegel van één roepie. 

foto’s : narampanawa, premasiri,