ondersoort

De chapmanzebra

equus quagga chapmani - chapman's zebra

De chapmanzebra is een soort zebra die behoort tot de steppezebra’s.  Ze leven op de open vlakten van Zuid-Afrika, Namibië, Angola, Botswana en Zimbabwe.  De dieren leven vooral van gras en struiken.  Het gaat vrij goed met deze soort en staan daarom niet op de rode lijst.  Toch wordt er veel op hen gejaagd door stropers.  Ook wordt hun leefgebied steeds kleiner.  De zebra’s vallen op omdat ze strepen hebben op de onderste delen van hun poten.  Er zitten ook bruine vlekken tussen.  De veulens hebben ook bruine strepen als ze worden geboren.

Mannetjes worden flink zwaarder dan de vrouwtjes.  Ze leven in grote kuddes tot tien duizenden dieren.  Hieronder zitten vele familiegroepen en mannetjes die alleen leven.  In de groepen is één hengst de baas.  Ze verhuizen vaak van de ene grote vlakte naar de andere en blijven nooit lang op dezelfde plaatsen grazen.  Samen met andere hoefdieren, zoals de gnoes, giraffen en struisvogels, trekken ze verder weg.  In het droge seizoen gaan ze nooit verder dan 10 kilometer weg van het water.  Na het paren worden de jongen geboren na 12 maanden.  Na twee weken grazen ze al mee met de grote groep. 

De dieren worden 20 tot 30 jaar in de natuur, maar tot 40 jaar in dierentuinen. 

foto’s : freddy weber, gordon robertson, hans hillewaert