familie

Chinchillaratten

chinchilla rats or chinchillones - abrocomidae

Chinchillaratten zijn knaagdieren die je terug vindt in de bergen van Zuid-Amerika : de Andes.  Er zijn jammer genoeg al enkele soorten uitgestorven.  Ze lijken op ratten met grote oren en hebben een zachte pels en grote ogen.  Hun vacht is vaak mooi van kleur van zilvergrijs tot bruin.  Ze hebben een dicht behaarde staart.  De diertjes worden amper 20 centimeter lang zonder hun staart. 

Ze leven hoog in de bergen tot wel 5 duizend meter hoog.  Ze gaan vooral tijdens de nacht op zoek naar eten, meestal met groepjes van ongeveer zes dieren.  Het zijn knappe klimmers en zoeken in bomen en struiken naar lekkere zaadjes, vruchten en noten. 

De chinchillarat wordt ongeveer ruim 2 jaar oud.  De jongen worden per twee geboren na 120 dagen in de buik te zitten.  Omdat de diertjes zo een mooie pels hebben, wordt er flink op hen gejaagd.  Gelukkig gaat het de laatset jaren al flink wat beter en worden er minder en minder pelsen verkocht in de winkels. 

foto’s : unknown

8 soorten

Chileense chinchillarat

Boliviaanse chinchillarat

Sierra de Ambato-chinchillarat

gewone chinchillarat

Punta de Vacas-chinchillarat

Sierra de Famatina-chinchillarat

Sierra del Tontal-chinchillarat

Sierra de Uspallata-chinchillarat