soort

De Chinese bosgems

mainland serow or chinese serow - capricornis milneedwardsii

De Chinese bosgems is een geitachtige uit het geslacht van de bosgemzen.  Het leeft in Oost- en Zuidoost-Azië en wordt nu gezien als een aparte soort.  Het dier wordt tot 180 centimeter groot, maar de staart is maar een korte stomp.  Het gewicht kan tot 140 kilogram gaan.  Hun vacht is erg dicht en is aan de bovenkant zwartgrijs gekleurd.  De onderkant is eerder wat lichter.  Ze hebben manen die langs de nek en rug lopen.  Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben korte, licht naar achteren gekromde hoorns die tot 26 centimeter lang kunnen worden. 

Het leefgebied van deze dieren gaat van Centraal- tot Zuid-China, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja en het zuiden van Myanmar.  Ze komen voor in overwegend bergachtige bossen.  Het zijn rustige maar zekere klimmers die vaak ook paden aanleggen.  Ze zoeken hun eten in de vroege ochtend en late namiddag en eten meestal gras en bladeren.  Ze leven meestal alleen, maar vrouwtjes en jonge dieren vormen soms kleine groepen. 

De belangrijkste bedreigingen zijn de jacht op hun vlees omdat die volgens de Chinezen geneeskundige krachten bezitten.   Maar ook het leefgebied dat steeds kleiner wordt, vormt stilaan een probleem. 

foto’s : aaron logan,