familie

Dolfijnen

dolphins - delphinidae

Dolfijnen vormen een familie onder de tandwalvissen.  We noemen ze ook wel de tuimelaars.  Ze zijn niet helemaal grijs, want de onderkant is wit.  De huid voelt aan als een rubberen laars, maar de buik voelt zachter aan, want daar is het meeste vet.  Aan de onderkant van de staart en de andere twee vinnen zitten rafels, een soort rimpels.  Hoe ouder de dolfijn wordt, hoe meer rafels hij krijgt.  Het is hetzelfde als bij mensen.  Als je de huid van dicht bij ziet, zie je ook veel krassen.  Dat komt door het stoeien en spelen.  Ze gebruiken hun tanden en daardoor komen er krassen op de huid van een andere dolfijn.  Als de dolfijnen stoeien, dan gebruiken ze hun harde neus.  Ze hebben goede ogen en kan onder en boven water kijken.

De oren van een dolfijn kan je niet goed zien, want het zijn hele kleine gaatjes aan de zijkant van hun hoofd.  Dolfijnen kunnen ook heel goed horen onder water.  De geluiden die voor mensen te hoog zijn, kunnen ze zelfs horen.  De neus van een dolfijn zit niet aan de voorkant van zijn hoofd, maar aan de bovenkant.  De meeste dolfijnen hebben 3 vinnen, dat zijn de borstvin, de rugvin en de staart.  De borstvin gebruiken ze om mee te sturen.  De rugvin gebruiken ze om recht in het water te liggen.  

Een dolfijn die in moeilijkheden zit, wordt vaak door andere dolfijnen geholpen.  Ze zijn dus heel lief voor elkaar.  Als een jong geboren wordt, dan gaat de moeder heel langzaam zwemmen.  Tijdens de geboorte heeft de moeder hulp nodig.  Die krijgt ze van de andere vrouwtjes.  Die zwemmen om haar heen voor het geval er haaien komen.  Want die komen altijd op bloed af.  Eerst komt de staart en dan de rest van het lijf.  Direct na de geboorte gaat de jonge dolfijn naar het wateroppervlak om voor het eerst adem te halen.

De jongen drinken moedermelk, vaak langer dan een jaar.  Maar dolfijnen hebben geen lippen en kunnen dus niet zuigen omdat er geen lucht in hun bek zit.  Daarom spuit de moeder de melk in de bek van het jong.  Het jong hoeft alleen maar zijn bek op de juiste plek te houden en de melk komt er in.

De dolfijn haalt adem door het blaasgat.  Het blaasgat is maar heel even boven water, daarom moet het snel en krachtig zijn.  Je ziet heel vaak dat dolfijnen water omhoog spuiten.  Onder water wordt het blaasgat gesloten met een soort klepje.

Ze eten vis, garnalen, inktvis of schelpdieren.  Een groep dolfijnen drijft de vissen bijeen waarna ze om de beurt door de school zwemmen om te eten.  Sommige dolfijnen slaan de vissen met hun staart om ze makkelijker op te eten.  De 100 tanden van de dolfijnen zijn er om de glibberige vissen te kunnen vangen. Daarna wordt de vis in één keer doorgeslikt.  Achter in de keel zit een spier, waardoor alleen de vis verdergaat.  

Het dolfinarium is een soort dierentuin, maar dan alleen met dolfijnen, zeehonden, walrussen en vissen.  Als er een dolfijn of een ander dier aanspoelt op het strand, dan komen er mensen om het beestje mee te nemen naar het dolfinarium.

foto’s : allen mcc, free license, noaa, scott hill

35 soorten

Chinese witte dolfijn (1)
witbuikdolfijn-1
Aerial survey of Hector's dolphins, Banks Peninsula, New Zealand
clymenedolfijn (4)
tuimelaar (1)
gramper (2)
snaveldolfijn (1)

dwerggriend

Indische griend

griend

witflankdolfijn

gestreepte dolfijn

gewone-dolfijn-2
Kaapse-dolfijn-2
orka-3
dolfijn van Peale (2)
witsnuitdolfijn (4)
sarawakdolfijn (1)
zwarte zwaardwalvis (1)

zandloperdolfijn

donkergestreepte dolfijn

witgestreepte dolfijn

slanke dolfijn

irrawaddydolfijn