soort

De doornenkroon

crown-of-thorns starfish - acanthaster planci

De doornenkroon is een soort zeester met doornachtige stekels over het hele lichaam verspreid.  Ze kunnen vrij groot worden met diameter van 40 centimeter.  Ze hebben flink wat armen, tussen de 12 tot 19. Ze voeden zich met koraalpoliepen.  Vooral ’s nachts klimmen ze op het rif en lijken dan de koralen af te grazen.  

Je vindt ze op koraalriffen in de Rode Zee, de Indische Oceaan en de Grote Oceaan.  Doornenkronen kunnen soms in grote aantallen voorkomen.  Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze overvloed.  Er is gedacht dat door overbevissing van de vijanden het aantal doornenkronen zo sterk zou gestegen zijn.  Toch is gebleken uit onderzoek dat weinig vijanden doornenkronen in hun maag hadden zitten.   Wanneer de doornenkroon wordt aangevallen en deels wordt opgegeten, is ze niet dood en kan ze verder opnieuw aangroeien.  Dit kan ook een belangrijke reden zijn.  De overvloed aan algen zorgt er ook voor dat de larven van de doornenkroon makkelijker kunnen opgroeien en zich verstoppen.  

De stekels kunnen pijnlijke verwondingen veroorzaken.  De pijn kan uren duren en soms misselijkheid en braken geven.  Rond de wond komt er een donkerblauwe kleur en zwelt het op.  Deze zwelling kan dagen blijven bestaan. 

foto’s : albert kok, matt wright, jon hanson, richard callato, mila zinkova, nick hobgood