soort

De duingazelle

rhim gazelle or rhim - gazella leptoceros - slender-horned gazelle - sand gazelle - loder's gazelle

De duingazelle is een soort gazelle die behoort tot de holhoornigen.  Ze worden ook nog duingazel, zandgazelle of zandgazel genoemd en zijn zeer goed aangepast aan het harde leven in de woestijn.  Toch wordt de soort met uitsterven bedreigd.

Ze komen voor in geïsoleerde delen van de Sahara.  Het is een soort die zonder als nomade door de woestijn trekt op zoek naar vers groen.  Door de extreme hitte kunnen ze zich alleen ’s ochtends vroeg voeden. Dauw en plantenvocht zijn de belangrijkste bronnen van water. 

De soort is al lang een bedreigde soort als gevolg van jacht, zowel voor het vlees en de hoorns als voor de sport.  Het is nu op vele plaatsen een wettelijk beschermde soort.  De duingazelle is in Europa enkel te zien in de dierentuin Planckendael nabij Mechelen. 

De dieren worden 115 tot 130 centimeter lang, met een schouderhoogte van 65 tot 70 centimeter.  Opvallend voor de soort zijn de uitzonderlijk slanke hoorns, die 30 tot 40 centimeter lang worden bij mannetjes en 20 tot 35 centimeter bij vrouwtjes.  Ook hebben ze een crème- en wit gekleurde vacht die lichter is dan andere gazelles.  Ze hebben ook een donkerbruine staart en brede hoeven om makkelijk mee op zand te lopen.