soort

De dwergmuis

micromys minutus - harvest mouse

De dwergmuis is een knaagdiertje dat ook nog de oogstmuis wordt genoemd.  Ze komen voor van Europa tot Azië en behoren tot de kleinste knaagdiertjes over de hele wereld.  Ze worden niet veel groter dan een loopkever en worden 5 tot 8 centimeter groot.  Dieren die in weiden leven worden iets groter dan diertjes die in een bos voorkomen. 

Met hun fijne grijpstaart kunnen ze op grashalmen omhoog klimmen.  Hierdoor hebben ze hun voorpoten vrij om voedsel te zoeken.  De vacht is bovenaan geelbruin  en onderaan wit van kleur.  De oren en ogen zijn maar erg klein.  Je vindt ze in hoge grassen, rietvelden en akkers.  Bij strenge winters komen ze dichter bij de huizen van de mensen.  In de zomer leven ze meer in de nacht, terwijl ze in de winter ook overdag te zien zijn.  Hun nest maken ze in het hoge gras op een hoogte van 30 tot 60 centimeter.  Het lijkt op een balletje met één ingang en is gemaakt van gras.  In de winter maken ze een iets groter nest of leven zelfs onder de grond. 

Ze leven van zaden, vruchten, bessen, insecten en rupsen. Maar ook honingdauw, dat door de bladluizen wordt gemaakt, vinden ze lekker. Paren gebeurt in het begin van de lente. Dan begint het vrouwtje ook haar nest te maken dat steviger is dan een gewoon nest. Na 21 dagen worden de jongen geboren. Het nest kan 1 tot 8 jongen tellen. Maar de vrouwtjes kunnen wel 3 tot 7 nestjes per jaar hebben.

foto’s : hecke, thurner hoff, reg mc kenna, alexis martin