geslacht

Echte hazen

hares and jackrabbits - lepus

De echte hazen zijn een groep dieren die behoren tot de familie van de hazen en konijnen.  Er bestaan ongeveer 30 soorten in dit geslacht.  Het zijn de grootste dieren uit de hele familie.  Je vindt ze in Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika.  Daar leven ze in woestijnen, grasvlaktes, bossen en toendra’s.  Ze kiezen liefst voor open plaatsen zodat ze bij gevaar snel kunnen weg rennen.  Ze proberen zo hard te rennen dat hun vijand uitgeput raakt.  Andere haasachtigen sprinten vlug naar een schuilplaats.  Ze rennen soms meer dan 70 kilometer per uur.  Hiervoor hebben ze lange achterpoten, een licht lijf en een groot hart. 

De kleur van hun vacht is rood- tot grijsbruin zodat ze minder opvallen in de natuur.  Om niet op te vallen, drukken de hazen zich plat op de grond tot het roofdier dichtbij is.  Pas als het wordt gezien rennen ze erg snel weg.  De dieren worden tot 70 centimeter lang en hebben erg lange oren.  Ook de poten zijn vrij groot.  De hazen graven geen hol, maar liggen in een platte kuil.  Dat wordt een leger genoemd.  Soorten hazen die in koude streken wonen, graven wel een hol om zich tegen de koude te beschermen. 

De hazen leven liefst alleen en leven van planten zoals grassen en kruiden, maar ook twijgen, stengels en zaden. De jongen worden geboren in het leger. Ze zijn dan volgroeid en kunnen dadelijk lopen. Bij de andere haasachtigen, worden de jongen kaal en blind geboren. Per jaar werpt de moeder 8 tot 10 jongen in verschillende worpen.

foto’s : f mickan, jerome blondel, malene thyssen, modmate, ansgar walk

31 soorten