familie

Echte papegaaien
true parrots - psittacidae
Papegaaien en kaketoes zijn twee groepen van vogels die familie zijn van elkaar. De papegaai is de grootste vogel zonder kuif. Parkieten zijn een kleine papegaaiensoort. Er bestaan ongeveer 330 soorten papegaaien die vooral in de oerwouden leven.

Ze hebben een sterke en korte, kromme snavel die dient voor het kraken van harde zaden en noten. De ondersnavel kan los van de bovensnavel worden bewogen. Papegaaien hebben een korte hals en vier tenen, waarbij twee tenen naar voren staan en twee naar achteren. Dit maakt de vogels tot knappe klimmers. Bij het klimmen wordt ook de snavel gebruikt. De meeste vogels hebben iets waarmee ze hun vleugels kunnen smeren zodat ze in vorm blijven, maar de papegaai heeft dat niet. In plaats daarvan trekken ze hun donsveren, die ze pletten tot een poeder. Het poeder wordt dan verspreid over hun verenkleed.

Papegaaien zijn meestal kleurrijke vogels. Er zijn vaak geen verschillen tussen het mannetje en vrouwtje. De vogels zijn beroemd om het nadoen van mensengeluiden. Wilde papegaaien doen dit niet, enkel de tamme die je in kooien houdt. In de natuur leven ze in groepen en hebben binnen de groep een vaste partner. Het vrouwtje is de baas. Ze knabbelen vaak aan elkaar om zo hun samenzijn sterker te maken. Als er ruzie is, zullen ze eerst wat dreigen naar elkaar vooraleer te beginnen vechten. Dan grijpen de vogels met de poten naar elkaar en echte ruzies worden met de krachtige snavel opgelost.


De meeste tijd brengen ze door in bomen. Ze klauteren meer dan ze vliegen en komen niet gauw op de grond. Papegaaien praten met elkaar door rauwe kreten naar elkaar te roepen. Ze eten vooral zaden en vruchten, maar ook nectar, stuifmeel en dieren worden gegeten. Een klein aantal soorten eet aas of jaagt zelf.

Al een lange tijd worden ze als huisdier gehouden. Ook op zee werden vroeger veel papegaaien gehouden. Toch moet je veel met ze bezig zijn, of ze gaan zich gauw vervelen in hun kooi. Dan trekken ze hun pluimen uit en krijsen de hele dag. De vogel die het hoogst in de kooi gaat zitten is de baas. Je kan ze leren praten, maar ze zullen niet begrijpen wat je hen aanleert. Ze kunnen een hoge leeftijd bereiken tot 50 jaar of meer. In een kooi kunnen ze zelfs ouder worden dan hun baasje.

foto’s : josé raynaldo, pimnl, lea mairmone