soort
Het edelhert
cervus elaphus - red deer
Het edelhert is een soort hert dat voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. Er bestaan ook verschillende ondersoorten. Bij ons komen de dieren ook voor in het wild, maar zijn toch erg zeldzaam. De vacht van de dieren verschilt in de zomer en in de winter. In de zomer zijn ze roodbruin en in de winter grijsbruin. De dieren worden ongeveer 160 tot 260 centimeter groot, terwijl de schouders tot 140 centimeter hoog kunnen worden. Alleen de mannetjes dragen een gewei van wel 70 tot 90 centimeter lang. Aan het gewei kan je zien hoe oud de dieren zijn. Dat wordt wel elk jaar afgeworpen. Daarna groeit het in enkele maanden weer aan. Als je een edelhert ziet met afgescheurde lappen aan zijn gewei, dan is hij volop aan het ruien.
De herten leven van planten zoals gras, schors, knollen, wortels, zaden en knoppen van bomen en struiken. Ze grazen de hele dag, maar laten zich enkel zien in de vroege ochtend of de late avond. Herten in grote groepen noemen we roedels en de vrouwtjes noemen we hinden. Ze leven samen met één mannetje dat de baas is. Mannetjes maken aan het begin van de paartijd veel lawaai. Dat geluid noemen we burlen. Mannetjes raken vlug uitgeput omdat ze in deze tijd bijna niet eten en voortdurend bezig zijn met de vrouwtjes. Beren en wolven zoeken de vermoeide herten op.
Er wordt één kalf geboren dat gevlekt is. De moeders gaan even uit de roedel om na 7 tot 14 dagen terug te komen met hun nieuw geboren kalfjes. De kalfjes houden zich erg stil in de roedel en blijven vaak plat op de grond liggen om niet op te vallen. Hun vlekjes dienen als camouflage in het hoge gras.
De herten worden tot 15 jaar oud. De kalfjes moeten het meest oppassen tussen de 8 en 11 maanden oud. Dan zijn ze erg kwetsbaar. Ze houden van berggebieden en bossen met rivieren en beken.
foto’s : mehmet karatay, heinz seehaegel
11 ondersoorten
Zweeds edelhert
Midden-Europees edelhert
Corsicaans edelhert
Afghaans edelhert
Noors edelhert
Iberisch edelhert
Oost-Europees edelhert
jarkandhert
Schots edelhert
atlashert
kaukasushert