soort

De eenhoornmestkever

copris lunaris

De eenhoornmestkever is een kever uit de familie bladsprietkevers.  De mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen aan de grote, doornachtige stekel op de voorkant van de kop.  Bij de vrouwtjes is  die veel kleiner.  Hij wordt niet gebruikt voor de verdediging, maar dient bij mannetjes indruk te maken op andere mannetjes of elkaar omver te duwen in het gevecht om een vrouwtje. 

De kevers bereiken een lengte van 16 tot 24 millimeter.  De kleur is zeer donkerbruin tot diepzwart.  Ze hebben een sterk gewelfd halsschild.  De poten zijn behaard en dragen sporen. De kever vind je vooral bij mest van runderen, soms ook wel die van paarden.  Ze houden van droge omgevingen als weiden en komen in onze streken af en toe voor. 

De mannetjes brengen mest naar de diepe nestkamers, waar het vrouwtje deze tot balletjes rolt en in elk nestkamertje een ei legt.  Het vrouwtje blijft bij de eitjes tot ze uitkomen.  Ze houdt ook de mestballen vers en doodt de larven van andere mestkeversoorten.  De larven scheiden een geurstof af waaraan het vrouwtje ze herkent.