soort

De gewone dolfijn

short-beaked common dolphin - delphinus delphis

De gewone dolfijn is een dolfijnensoort die graag langs de kusten zwemt. Het zijn slanke dieren met een smalle snuit. Het voorhoofd en de snuit lopen over in elkaar. De rugvin is recht en groot en de flippers zijn naar achter gebogen. De huid is donkerbruin tot zwart op de rug en de buik is wit. Rond de ogen zit een donkere ring met een smalle streep naar voren toe. Ze worden tot 230 centimeter lang. Het zijn ook snelle zwemmers die tot 50 kilometer per uur kunnen halen.

De dieren komen in alle zeeën ter wereld voor van diep tot ondiepe wateren.  Bij ons zie je de gewone dolfijnen soms aan de kust.  Ze leven in grote groepen van 10 tot 500 dieren, soms wel duizenden.  Dat gebeurt enkel als ze samen achter een grote school vissen aanzitten.  Het zijn inktvissen en vissen zoals haringen en lantaarnvissen die worden gegeten. 

Na het paren wordt het jong na 9 maanden geboren. Echte vijanden hebben ze niet omdat ze zo snel kunnen zwemmen. Orka’s kunnen hen niet inhalen.

foto’s : scott hill, jessica redfern, noaa nmfs, mwo imdg