soort

De gewone hamster

critecus critecus - european hamster - black-bellied hamster

De gewone hamster wordt ook wel de Europese hamster, de veldhamster of de zwartbuikhamster genoemd.  Ze komen bij ons voor in graslanden, velden, steppen en akkers.  Het zijn knaagdieren met een kort staartje en worden ongeveer 20 tot 34 centimeter groot.  Hun vacht is geelbruin met witte en gelige vlekken op de snuit en de wangen.  Onderaan zijn ze zwart, vandaar ook hun naam zwartbuikhamster.  Vroeger kwamen ze enkel voor in het oosten van Europa maar de diertjes zijn stilaan verder getrokken naar onze kanten.  In de bergen zal je ze niet vinden, want ze hebben losse grond nodig om gangen te kunnen graven.  In ons land zijn ze bedreigd en komen minder n minder voor.  Er wordt daarom met de hamsters gekweekt om ze later terug uit te zetten in de natuur. 

Het zijn diertjes die alleen leven en gangen graven die tot 2 meter diep zitten.  Er zijn ook allerlei kamers waar voedsel ligt, waar wordt geplast en waar de jongen worden groot gebracht.  Het nest is bedekt met gras en hooi.  De hamsters leven van zaden, grassen, kruiden, wortelen, vruchten en granen.  Maar ze eten ook insecten, slakken, wormen, kikkers en muizen.  Ze komen in de avond en nacht naar buiten om eten te zoeken.  Het voedsel wordt bewaard in wangzakken en naar het hol gebracht.  Daar worden de zakken leeg gemaakt met de voorpoten.  Er kan tot 15 kilogram voedsel onder de grond worden verzameld. 

Als er gevaar is, dan zet de hamster zijn wangzakken op en maakt dan dreigende geluidjes.  Meestal zijn het vossen die op de loer liggen.  In de herfst worden alle uitgangen dicht gemaakt met aarde en kruipt het zelf naar zijn diepste kamer.  Daar begint het zijn winterslaap die wel om de 5 tot 7 dagen wordt gestopt om een beetje te gaan eten van de voorraad. 

Na de winterslaap is het paartijd. Ook tamme hamsters die je thuis houdt, beginnen een winterslaap. Na 17 tot 20 dagen worden ongeveer 5 jongen geboren die na 14 dagen hun oogjes openen en het nest al verlaten. Als ze 43 dagen oud zijn, kunnen ze zelf al voor nieuwe jongen zorgen. Zo kunnen de vrouwtjes tot 3 nestjes krijgen per jaar.

foto’s : reinoutr, tristanspotter, alexeames