soort

De gewone kanarie

atlantic canary - serinus canaria

De kanarie behoort tot de vinkachtigen en is een zangvogel die van de Canarische Eilanden afkomstig is, waar hij ook naar genoemd is.  Daar komt deze vogel nog altijd in het wild voor.  Vroeger werd hij gebruikt door de mijnwerkers om hen te waarschuwen als er giftige stoffen in de mijn aanwezig waren.  De kanarie leeft vooral van kleine zaden, bladknoppen en groene scheuten terwijl de jongen ook graag kleine insecten lusten.  Hij heeft een kleine stevige snavel waarmee hij zaden kan pellen.  De vogels die in het wild leven, zijn iets minder mooi van kleur.  Het zijn vooral de kwekers hier die zorgen dat de kleur extra mooi is en dat ze heel mooi kunnen zingen.  Hierdoor kan men kanaries in vele kleuren krijgen : rode, gele, witte, enz.   Blauwe kanaries bestaan niet en een rode kleur vind je ook niet zo gauw.

De kanarie wordt al heel lang als huisdier gehouden.  Vaak voelt het beestje zich juist in een kooi en op een hoge plek het veiligst.  Deze kooi is liefst niet rond maar rechthoekig.  Tijdens de rui is het goed om de vogel extra krachtvoer te geven.  Dan wordt het oude verenkleed vervangen door nieuwe veertjes.  Een kanarie bij jou thuis kan 12 jaar oud worden, maar dan moet je hem wel echt goed verzorgen

De zang van de kanarie kan verschillend klinken.  Het zijn meestal de mannetjes die veel zingen. Vrouwtjes zingen heel weinig.  De kanarie kan de zang van andere vogels leren.  De zang van het mannetje dient om aan de andere mannetjes te tonen wie de baas is.   Wij noemen hem ook wel eens kanariepiet of kanarievogel, maar eigenlijk is het dus gewoon kanarie.  Het kanarievrouwtje wordt vaak een popje genoemd.  Vooral in de lente is ze druk bezig met het bouwen van een nestje.  Ze zal meestal drie tot vijf eitjes leggen.   

foto’s : fir0002, Luis Miguel Bugallo Sánchez , haplochromis