soort

De gewone wombat

common wombat - coars-haired wombat - bare-nosed wombat - vombatus ursinus

De gewone wombat is een klimbuideldier uit de familie van de wombats.  Ze zien er uit als een kruising tussen een beer en een das, maar hebben een buidel.  De buidel is open langs achter en niet langs voren.  Dat komt omdat anders de buidel vol aarde zit als de dieren beginnen te graven.  Ze maken soms gangen tot 3 meter diep onder de grond en wel tot 200 meter lang.  Hun neus is kaal en ze lijken wat op een klein beertje.  Hun vacht is grijsbruin en ze worden ongeveer 70 tot 120 centimeter lang.  Ze hebben ook een piepklein staartje van 2 tot 3 centimeter. 

Deze dieren leven in het oosten van Australië en in Tasmanië.  Ze houden van bossen met bladeren en streken met bergen.  Ze maken grote burchten langs een helling en langs beken.  Tijdens de nacht gaan ze op zoek naar voedsel, vooral gras, wortels en knollen.  Het zijn echte planteneters.  Als het winter is, zie je ze ook vaker overdag rond lopen op zoek naar eten.  Ze houden er dan ook van om wat te zonnen en lekker op te warmen.

De gewone wombats leven meestal alleen. Volwassen mannetjes verjagen elkaar. Na het paren krijgen ze één jong per keer. Die blijft nog zes maanden in de buidel zitten. Daarna blijven ze in een nest onder de grond dat gemaakt is van bladeren en droog gras. Maar een bezoekje aan de buidel doen ze steeds graag. Dan drinken ze nog even lekker melk aan de tepels.

foto’s : ozwildlife