soort

Het gewone nijlpaard

hippopotamus amphibius - hippo

Het nijlpaard is een heel groot zoogdier dat graag in het water leeft.  Alleen de olifant en sommige neushoorns zijn groter.  Het is helemaal geen familie van het paard, maar wel een klein beetje van de walvis.  Ze leven in en om het water, in rivieren, plassen, meren en moerassen in een groot deel van Afrika.  Als er maar genoeg water te vinden is om te baden en gras om te grazen, dan voelen ze zich heel lekker.

Het heeft een groot, rond lichaam, korte poten en een grote kop met een brede snuit.  De staart is kort en dik.  Ze hebben geen vacht, slechts enkele borstelharen op de staart en het gezicht.  De onderzijde, oren en bek zijn een beetje roos.  In de huid zit smeer dat als zonnecrème werkt.  De ogen, oren en neusgaten zijn hoog op de kop geplaatst, zodat deze boven water blijven terwijl de rest van het lichaam onder water is.  De tanden zijn zeer groot en dienen om te vechten.  Die kunnen soms een halve meter lang worden.  Het dier kan wel meer dan 3 meter lang worden en bijna anderhalve meter hoog.  Ze wegen heel veel en de mannetjes blijven zelfs hun hele leven groeien.

Overdag verblijft het nijlpaard in het water zodat ze beschermd zijn tegen de zon.  In de nacht gaat het dan grazen.  Het graast met de grote, stevige lippen en niet met de tanden.  Gras is het liefste wat hij eet.  Heel af en toe wel eens een dood dier.

Ze leven in groepen.  De oudste mannetjes zijn de baas.  We noemen ze stieren.  Als er ruzie is, dan staan ze met open bek tegenover elkaar.  Tijdens het gevecht slaan de dieren met de onderkaken tegen elkaar aan.

Als het nijlpaard onder water gaat, sluit hij de neusgaten en oren af.  Als hij weer boven komt, opent hij ze weer en blaast hij eerst de lucht met kracht uit zijn longen.  Ze kunnen wel 5 minuten onder water blijven.  Als ze jongen krijgen, is dat meestal maar één.  Dat kan zo om de twee jaar. 

De moeder likt het jong en krabt het voorzichtig met de grote snijtanden.  Zij is heel lief voor haar jong en zorgt ervoor dat zelfs geen ander nijlpaard in de buurt kan komen.  Nijlpaarden zijn veel gevaarlijker dan ze eruit zien.  Met een bootje in het water varen is niet echt slim.  Ze gooien de boot makkelijk om en durven dan bijten.  Een mannetje kan zelfs een krokodil van 3 meter gewoon in 2 stukken bijten.  Nijlpaarden worden bejaagd voor het vlees en voor hun tanden.  Daarom staat het dier ook op de rode lijst van bedreigde dieren. 

foto’s : stockfoto