geslacht

Gieren

old world vultures - accipitridae

Gieren zijn roofvogels die behoren tot de sperwerachtigen en in ons land bijna niet voorkomen.  Hij wordt ongeveer 1 meter lang van zijn kop tot zijn staart.   Maar als hij zijn vleugels spreidt dan kan dat wel tot 2 en een halve meter zijn.  Daarmee is de gier een van de grootste vogels die er bestaan.  Hij heeft wel een kleine kop die er een beetje akelig uitziet met in zijn hals een mooie kraag.  Zijn vleugels lijken wel op grote lange vingers.

Hij komt voor in Spanje en Frankrijk, maar wel in de bergen.  Hij vliegt het liefst in kale, droge streken zonder veel bomen.  Daar rust hij uit langs de randen van de rotsen.  

De gier is een echte roofvogel en eet vooral aas waar hij uren aan kan peuzelen.  Dus eigenlijk is de gier een echte opruimer.  Vanuit de lucht kan hij heel goed de dode dieren zien liggen.  Ze zoeken steeds in groep en houden elkaar goed in de gaten.  Als één gier voedsel vindt, vliegt de rest mee naar beneden.
Tijdens de maaltijd sissen en grommen de gieren hevig.  Heel af en toe vallen ze een levend dier aan, maar dat gebeurt niet zo vaak.  Het zijn dan meestal jonge of zieke dieren.  

Hij legt maar één ei per jaar.  Het ei wordt door beide ouders uitgebroed en het jong blijft tot een half jaar in het nest.  Een koppel gieren blijft heel hun leven bij elkaar.  De nesten liggen minstens twee meter van elkaar en worden door de ouders fel verdedigd.   

Het is eigenlijk een vogel die gemakkelijk tam te maken is.  Gevangen kan hij wel 37 jaar oud worden.  Met zijn enorme vleugels kan hij heel ver vliegen.  Vaak zweven ze in de lucht op zoek naar eten op de grond.  Hij zweeft dan op de warme lucht van de zon.

foto’s : thermos, goran ekstrom, sebastian wallroth richard bartz

soorten

Bengaalse gier (5)
Kaapse gier (3)
monniksgier (1)

ruppells gier

monniksgier (1)

witkopgier

witruggier

Himalaya-gier