familie

Goffers

pocket gophers - geomyidae

Goffers worden ook wel wangzakratten of gewoon zakratten genoemd.  Het zijn knaagdieren die volledig onder de grond leven.  Je vindt ze in Amerika, van Canada tot Zuid-Amerika en zijn familie van de wangzakmuizen.  Zij kunnen bosbranden en vulkaanuitbarstingen overleven omdat ze onder de grond schuilen.  Hun ogen en oren zijn erg klein en hun lijfje eerder mollig met korte pootjes.  Ze worden 9 tot 30 centimeter groot met een kort staartje.  Het valt op dat de ogen vaak tranen en een kleverige stof afscheiden.  Dit gebeurt om hun ogen vochtig te houden mocht er zand in komen. 

De tanden komen naar voren buiten de lippen.  Zo kunnen ze de tanden gebruiken om met gesloten mond te graven.  Aan de voorpoten zitten 5 klauwen om mee te graven.  Ze hebben twee flinke wangzakken om eten op te slaan.  Meestal zoeken ze hun eten onder de grond, maar heel af en toe boven de grond.  Onder de grond hebben ze gangen met kamers gebouwd om te slapen en om eten op te slaan.  Ze lusten knollen en wortels.

Tot hun vijanden horen de zilverdassen, slangen en de stinkdieren.  Meestal leven de dieren alleen, want bij een ontmoeting ontstaat er vaak een gevecht. 

foto’s : leonardo weiss

12 soorten

Mexicaanse goffer

gewone goffer

merriams goffer

mazamagoffer

georgiagoffer

oaxacareuzengoffer

valleigoffer

berggoffer

hamstergoffer

sierragoffer

texasgoffer

dwerggoffer