ondergeslacht

Grévyzebra’s

equus grevyi

De grévyzebra’s zijn zebra’s die erg bedreigd zijn.  Ze leven in de droge streken van het noorden van Oost-Afrika.  De naam komt van een Franse president zo’n 130 jaar geleden.  Jules Grévy kreeg een zebra cadeau van de keizer en gaf meteen ook zijn naam aan die zebrasoort.  Het is de grootste zebra die nu nog leeft.  Ze hebben lange poten en een korte gespierde nek.  Hun lijf is wit met zwarte strepen die erg dicht bij elkaar staan.  De strepen lopen door in de manen en op de poten zijn plat.  Bij elk dier zien de strepen er anders uit.  Ook de staart heeft een streep en eindigt op een zwarte punt. 

De dieren worden tot 3 meter lang van kop tot romp.  Je vond ze vroeger in droge halfwoestijnen, steppen en savannen van Kenia en Soedan.  Maar de laatste jaren zie je ze enkel nog in Nationale Parken van Kenia en Ethiopië.  Ze leven vooral als het bijna donker wordt.  Als het overdag te heet wordt, dan schuilen ze in de schaduw die ze kunnen vinden.  Ze lusten grassen, kruiden en bladeren van bomen en struiken.  Ze kunnen erg goed zonder water, soms tot 5 dagen lang.  In rivieren die bijna droog staan, graven ze met hun poten naar grondwater. 

De dieren komen voor in kuddes tot 20 dieren.  Dat zijn vooral vrouwtjes met hun jongen.  De jonge mannetjes leven in aparte groepjes.  Soms zie je ze ook met honderden tegelijk over de graslanden lopen.  Maar dat doen ze samen met giraffes, elandantilopen, impala’s en buffels.  Bij het paren, vechten de mannetjes soms om de vrouwtjes.  Dan balken ze als ezels.  De mannetjes die winnen heffen fier hun kop op, terwijl de verliezers met de kop naar beneden en hun staart omhoog moeten weggaan. 

Veulens die worden geboren, kunnen na een kwartier al op hun poten staan.  Ze volgen hun moeder bij elke stap die ze zet.  De dieren kunnen tot 24 jaar oud worden.  Het is vooral de komst van geiten en schapen die het de zebra’s moeilijk maken om nog goede grassen en water te vinden.  Daarom grazen ze nu meestal tijdens de avond als de schapen en geiten slapen.  Maar dan zijn de roofdieren wel wakker. 

De dieren worden sterk bejaagd voor hun vacht.  Hier wordt veel geld voor gegeven op de markt.  Maar ook door de oorlog in die landen, zijn er veel zebra’s verdwenen.  In de dierentuin worden er vaak grévyzebra’s gekweekt. 

foto’s : bobosh, snake3eyes, khendon, gary stolz

slechts één soort