familie

Grootkopschildpadden

platysternidae - big-headed turtles

De grootkopschildpadden zijn een familie schildpadden die vroeger tot de bijtschildpadden werden geteld.  Er is maar één soort in deze familie.  Ze leven in Azië.  Hun naam hebben ze natuurlijk van hun vrij grote kop tegenover hun kleinere schild.  Deze dieren komen enkel voor in China en Indochina.

Hun schild is tot 20 centimeter groot, met een kop die eigenlijk te groot lijkt voor zijn schild.  De soort zou eigenlijk ook langstaartschildpad kunnen genoemd worden.  De staart is bijna even lang als het schild.  De meeste andere schildpadden hebben een korte staart.  Zowel de staart als de kop kunnen niet in het schild worden teruggetrokken.  Omdat deze soort erg grote en sterke kaken heeft, zijn er maar weinig vijanden te vinden die het gevecht met de kop aangaan.  De poten zijn erg breed door de goed ontwikkelde zwemvliezen.   Het schild is zeer plat en roestbruin van kleur.   

De schildpad blijft het liefst in het water maar zont soms op takken en boomstronken.  Opvallend is dat de schildpad soms in de bomen klimt, waarbij de bek als grijparm gebruikt wordt.  Op het land is dit dier erg op zijn hoede en agressief omdat het hier kwetsbaar is. 

De dieren houden van beken en stromen die vrij ondiep zijn.  Maar ook in rivieren en grotere meren komen de dieren voor.  Het voedsel bestaat uit vissen, maar ook insecten, wormen en soms plantendelen als bladeren, knoppen en vruchten worden gegeten. 

foto’s : luki, vladimir mothyka, fuesiang