soort

De grootoorfluithaas

large-eared pika - ochotona macrotis

De grootoorfluithaas is een zoogdier uit de familie van de fluithazen. Ze komen voor in de bergen van Afghanistan, Nepal, Pakistan, China en India waar ze nestelen tussen de rotsblokken en tussen puin. Hun vacht is grijsbruin met oker gekleurd. De wangen, voorhoofd en schouders zijn roodachtig getint. De buik is eerder grijswit. Ze hebben een lengte van 15 tot 20 centimeter en komen voor op hoogtes tot boven de 2000 meter.

Ze leven in families van 6 tot 18 dieren. Het zijn prooien voor vele vijanden als zoogdieren en roofvogels. Zelf voeden ze zich met grassen, twijgen, korstmossen en mossen. Met gedroogd gras in hun hol proberen ze om makkelijker de winter door te komen. Want dan is er een tekort aan vers groen.

foto’s : tom stephenson, peteris