soort

De grootpootpotoroe

long-footed potoroo - potorous longipes

De grootpootpotoroe is een klimbuideldier uit de familie van de kangoeroeratten.  Hun vacht is bovenaan bruin en onderaan lichtgrijs.  De voeten aan de achterpoten zijn erg groot en naakt.  De staart is kaal en zwart en bruin gekleurd.  De dieren worden ongeveer 10 centimeter groot met nog een staart van 30 centimeter lang.  Ze leven liefst alleen tijdens de nacht.  Je vindt ze op de grond en ze maken hun nest tussen dichte struiken.  Ze eten paddenstoelen, planten en kleine dieren.  Die worden uit de bodem gegraven. 

Deze potoroe komt voor in natte bossen in het oosten van Australië. Je ziet ze erg weinig en zijn erg schuw. Na het paren wordt er één jong geboren dat 5 maanden aan de tepel in de buidel zit. Dan blijft het jong nog 2 tot 3 maanden bij de moeder mee huppelen.

foto’s : unknown