soort

De grote aardslak

limax maximus - great grey slug - leopard slug

De grote aardslak of tijgerslak is een naaktslak uit de familie aardslakken.  Ze worden ook wel grote raspschelp genoemd.  Een schelp is niet te zien en bevindt zich inwendig onder de rug.  Het is gewoon een plat, ovaal kalkplaatje. 

Het is een van de grootste naaktslakkensoorten in Europa en wordt ongeveer 15 tot 20 centimeter lang.  Hun kleur is grijs tot bruin met meestal donkerbruine tot zwarte strepen achteraan het lijfje.   De rug zelf is gevlekt en kan verschillen van slak tot slak. 

De slak is een enorme eter en eet niet alleen planten maar ook honden- en kattenvoer, paddenstoelen en zelfs andere naaktslakken.  Bijna alle slakken zijn zowel mannelijk als vrouwelijk tegelijk.  De eitjes worden in de natte grond of onder voorwerpen afgezet.  Na een paar weken komen de kleine slakjes uit.  Deze slak kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert.

Ze komen voor in bossen en andere dichtbegroeide plaatsen.  Bij droger weer zitten ze onder stenen.  Als het vriest, dan overleeft geen enkele slak omdat het grootste deel van hun lichaam uit water bestaat.  Daarom zoeken ze bij mensen schuurtjes of garages op om te overwinteren.  Ook holle bomen en houtstapels zijn een goede plaats en vaak zitten ze in daar grote groepen.

foto’s : gnu free, marina jacob, goodguy, gerwin