soort

De grote karekiet

great reed warbler - acrocephalus arundinaceus

De grote karekiet is een zangvogel.  Ze vallen op door hun felle zang.  Bij ons en in grote delen van Europa komen deze vogels tijdens het broeden vaak voor.  Maar niet op de eilanden rond Engeland.  Ze leven tussen het riet aan de oevers van meren en rivieren.  Tussen de stengels van het riet bouwen ze hun nest tot op een meter boven het water.  De vogels worden tot 20 centimeter groot en hebben een vrij stevige snavel.  Hun veren zijn bruin zodat ze minder goed opvallen tussen het riet.  Op de kop zit een tekening en rond de ogen hebben ze een wenkbrauwstreep.  Ook de poten zijn onopvallend grijs.

De vogels worden vaak gezien met hun bek open en hun kop wat naar boven gericht.  Zo fluiten ze hun lied.  Bij ons komen ze steeds minder voor omdat de rietvelden waar ze zo van houden ook verdwijnen.  Ze staan hier dan ook op de rode lijst.  Gelukkig gaat het in andere landen veel beter. 

foto’s :menz