soort

De hainanhaas

hainan hare - lepus hainanus

De hainanhaas is een haas die enkel voorkomt op het eiland Hainan in China.  De haas is klein met een lengte minder dan 40 centimeter en een gewicht van amper 1,5 kilogram.  Zijn kop is klein en rond.  Hij heeft lange oren die langer zijn dan zijn achterpoten.  Het bovenste deel van de staart is zwart, terwijl de onderkant wit is. 

Zijn vacht is kleurrijker dan de meeste andere hazen:  bruinachtige rug, witte buik, bruingele zijkanten en donkerbruine poten.  De dieren leven alleen en ’s nachts of in de schemering.  Hij leeft niet in holen, maar verstopt zich in struiken.  Ze komen voor in het droge grasland van het westelijke eiland Hainan.  De hazen lopen gevaar om geslacht te worden voor hun vacht.  Maar ook het verlies van leefgebied vormt een bedreiging.  Er is geen controle op de jacht en vernietiging van leefgebieden.