soort
Het hartenbeest
alcelaphus buselaphus - hartebeests
Het hartenbeest is een grote koeantilope die leeft op de Afrikaanse grasvlakten. De gekke naam hartenbeest komt van de boeren die vonden dat het dier lijkt op een hert. Het zijn grote dieren met een korte nek en een lang smal gezicht. De voorpoten staan hoger dan de achterpoten. Hun vacht is gelig tot donkerbruin van kleur. De verscheidene ondersoorten kunnen ook verschillende kleuren hebben. Mannetjes en vrouwtjes dragen hoorns die de vorm van een sikkel hebben. Die kunnen wel 50 tot 80 centimeter lang worden.

De dieren zelf worden ongeveer 160 tot 210 centimeter groot. Ze komen voor in open graslanden en savannes. Daar leven ze van grassen en kruiden, soms ook bladeren. Ze kunnen lange tijd zonder drinken. Maar als er water is, drinken ze veel en bijna elke dag. Ze leven met duizenden dieren samen, vaak ook met andere antilopen. Mannetjes kunnen in de paartijd erg wild worden als ze voor een vrouwtje vechten. Hierbij vallen soms doden.


Na het paren, wordt er één jong geboren na 8 maanden. De moeder zal haar jong sterk beschermen tegen vijanden. Zo worden ze ongeveer 19 jaar oud. Er bestaan 7 ondersoorten.

foto’s : hans hillewaert, baliola, profberger
7 ondersoorten
Tora-hartenbeest
Swaynes hartenbeest
Noord-Afrikaanse koeantilope
lelwel
Cokes hartenbeest
westelijk hartenbeest
Kaaps hartenbeest