soort

De himalayanotenkraker

large-spotted nutcracker - kashmir nutcracker - nucifraga multipunctata

De himalayanotenkraker is een zangvogel die behoort tot de kraaiachtigen.  De soort komt voor in het westen van de Himalaya in landen als Pakistan, Afghanistan, India.  Hij lijkt sterk op de gewone notenkraker maar is bleker van kleur.   Hij heeft ook witte vlekken aan het begin van zijn staart.  De vogels bereiken een lengte van 32 tot 35 centimeter.   De jongen maken geluidjes die doen denken aan het gepiep van biggetjes.  De volwassen vogels krassen zoals kraaien dat doen.  

 Hij leeft in naaldbossen en eikenbossen, vooral in bossen met de blauwe den.  Je vindt hem op hoogten van 1.000 tot 4.000 meter.  Hij kan in de late zomer afdalen naar lagere hoogten om noten te verzamelen voor de winter.  Dan zie je hem iets vaker als hij dichter bij de dorpen komt.  

Hij voedt zich met naaldboomzaden en eikels van hulsteik, maar ook walnoten en hazelnoten worden gesmaakt.   Bij het broeden zal er maar één ei worden uitgebroed.   Nesten worden dicht tegen de stammen van bomen geplaatst op een hoogte van 10 tot 30 meter.   De nesten zijn goed gebouwd en zijn vrij diep.  Ze zijn gemaakt van twijgen, korstmossen en zijn bekleed met zachte wortels en dennennaalden.