klasse

Inktvissen

cephalopoda - inkfish

De inktvissen zijn weekdieren en hebben dus geen botten.  De bekendste is de octopus.  We noemen ze ook koppotigen.  Deze naam is zo gekozen omdat de armen zich in een kring rond de mond van de inktvis bevinden.  Ze komen voor in alle oceanen en kunnen ook van kleur veranderen.  De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal maar één tot twee jaar.  Ze bewegen zich voort door water in hun lichaam te pompen dat ze er krachtig weer uitpersen.  Hun lichaam noemen we ook hun mantel.  Het voedsel bestaat vooral uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen.  Ook eten ze af en toe elkaar op.

Ze hebben allemaal 8 of 10 armen met zuignappen.  Hun ogen zijn zeer goed en hun mond lijkt wat op een bek van een papegaai.  Daarbovenop hebben de meeste soorten ook nog een soort rasptong om de prooi in stukjes te scheuren.  Ademen doen ze door hun 2 tot 4 kieuwen.  Veel inktvissen hebben nog een vorm van een schelp bij zich.  Soms hangt die ergens aan hun lichaam of zit ze gewoon in hun lichaam.  Veel schiet daar niet meer van over.  Het zijn maar kleine stukjes in hun lichaam.  

Ze bestaan al 500 miljoen jaar en horen bij de oudste dieren van onze wereld.  Alle inktvissen planten zich voort door eieren te leggen.  Dat kunnen er wel duizenden zijn.  Sommige soorten zorgen voor hun eieren, anderen zorgen er helemaal niet voor.  Er zijn er zelfs die sterven omdat ze zo moe zijn geworden van eieren te leggen.  Als de kleintjes uit hun eitje komen, dan moet het kleine inktvisje helemaal alleen opgroeien.  Mama en papa kijken er niet meer naar.

Het lichaam van de inktvis is zacht en zwak, daarom hebben de meeste inktvissen verschillende manieren om zich te camoufleren of hun vijanden weg te jagen.  De bekendste manier is het inkt spuiten.  Bijna alle inktvissen kunnen dit.  Ze hebben daarvoor een inktzak.  Als er gevaar is, spuiten ze een donkere stof uit de inktzak naar buiten zodat het water donker en troebel wordt en de vijand hen niet kan zien.   

De meeste kunnen ook van kleur veranderen.  Dit gebeurt door speciale cellen in de huid.  Ze kunnen zowat alle kleuren en verschillende vormen aannemen.  Er zijn er zelfs die licht kunnen geven.  Daarnaast zijn er ook inktvissen die hun huid zo sterk kunnen samentrekken en vervormen dat ze de dingen uit hun omgeving kunnen nabootsen, zoals rotsen of stenen.  Met hun vreemde lichaamsvorm en hun sterke armen zijn inktvissen heel rare dieren.  Hij is de grootste en slimste van alle weekdieren.  Ze hebben grote hersenen en een goed geheugen.  De armen worden tijdens het zwemmen als roeispanen gebruikt en met de armen wordt de prooi gegrepen.  Sommige grote inktvissen zijn met de armen gespreid wel 9 m breed.  Overdag luiert hij in een grot of spleet en komt in de nacht te voorschijn om te jagen.

De reuzeninktvis uit de diepzee is het grootste weekdier en ook het grootste dier zonder wervels.  Hij kan meer dan 20 meter lang worden met zijn tentakels bij.  Hij heeft ook de grootste ogen van alle dieren die tot 40 centimeter groot kunnen worden. 

foto’s : hans hillewaert, nhobgood, beckmannjan

ordes en onderklasses