klasse

De insecten

insects - insecta

Insecten zijn een hele grote groep dieren waarvan wel 1 miljoen verschillende soorten bestaan.  Hiermee is het de grootste groep van dieren die er bestaat.  Ze leven op het land en in zoet water.  Het zijn dieren die bij de mensen gemakkelijk ziektes kunnen overbrengen of al het graan op de akker kunnen opeten.  Maar ze doen ook veel goeds voor ons.  Ze verzamelen honing en zorgen dat bloemen bestuifd raken. 

Hoe de insecten precies zijn ontstaan is niet duidelijk.  Of zelfs hoe hun vleugels zijn ontstaan, weten we nog niet echt.  

Sommige insecten leggen eitjes waaruit nimfen komen.  Dat zijn geen larven.  Ze hebben al de echte vorm van het insect, maar dan veel kleiner.  Ook hier zal bij de laatste vervelling het volwassen dier uitkomen.  Nimfen hebben al direct pootjes en kruipen dus al vrolijk rond.  Sprinkhanen en kakkerlakken horen bij deze groep.

Insecten zijn kampioenen om zichzelf te beschermen.  Er zijn er die doen alsof ze een tak of een blad zijn.  Anderen gaan in de aanval en steken, zoals de bijen, de wespen en de hommels.  En er zijn er die gif spuiten of bijten zoals sommige mieren.  Of steken om aan je bloed te komen, zoals de muggen.  Veel insecten hebben schrikkleuren om te tonen dat ze slecht smaken, zoals het lieveheersbeestje of sommige rupsen. 

Het aantal verschillende diersoorten wordt geschat op bijna 10 miljoen.  Het grootste deel van deze dierengroep zijn de insecten.  Van kleine mugjes en vliegjes tot grote stevige kevers en vlinders.  Het zijn de dieren met het meeste succes.  Je vindt ze over de hele wereld.  Dat komt omdat ze zo een sterk pantser hebben, vleugels hebben om mee te vliegen en zes poten die vlot kunnen bewegen om snel weg te rennen.  Er zijn nog dieren met een stevig pantser en gelede poten : de spinnen, de schorpioenen en de duizendpoten. 

Insecten leven niet in de zee.  Maar andere dieren doen dat wel zoals de krabben, de kreeften en de garnalen.  Ze behoren allemaal tot de grote groep van de geleedpotigen.  Ze hebben poten die geleed zijn en niet zo slap als de tentakels van een inktvis.

Ze hebben een lichaam dat uit drie delen bestaat : een kop, een borststuk en een achterlijf.  Niet bij alle insecten is dat even duidelijk.  De vleugels en poten zitten steeds aan het borststuk.  Aan de kop zitten de ogen, de kaken en de antennes.  Het achterlijf dient om te paren.

Insecten leggen zeer kleine eitjes in allerlei vormen.  Ze kunnen kleverig zijn.  Als de eitjes uitkomen krijg je eerst een larve die stap voor stap begint te groeien.  Een larve lijkt op een klein wormpje zonder poten.  Ze zal vele keren vervellen om stilaan groter en groter te worden.  De hele tijd blijft ze eten en eten.  Vele larven kruipen ergens in, zoals een stuk fruit, een dood dier of een boom.  Op het eind verandert hij in een pop.  Na de laatste vervelling is het insect volwassen en komen ook de vleugels.  Vlinders zijn insecten die uit larven komen.

De meeste leven van planten.  Er zijn er ook die van andere insecten leven.  Heel veel zoogdieren en vogels zouden niet overleven zonder insecten te eten.  In veel landen worden zelfs insecten door mensen gegeten.  Dat is iets wat in ons land nog bijna niet voorkomt.  Zou jij sprinkhanen of kevers lusten ?

Insecten halen adem op een erg bijzondere manier, door hun achterlijf.  Als je het achterlijf van een insect onder de microscoop zou leggen, zou je een heleboel kleine gaatjes zien.  Dit zijn allerlei buisjes die aan elkaar hangen en waar zuurstof doorloopt.  Bij het uitademen gaat er gas en water langs die buisjes naar buiten. 

Er zijn schadelijke insecten zoals termieten die houten gebouwen kunnen opvreten.  Sprinkhanen die akkers met planten vernielen.  Wespen bijten en luizen zuigen bloed.  Muggen kunnen ziektes verspreiden.  Vlooien kunnen de pest rond brengen. 

Gelukkig zijn er ook vele nuttige insecten.  Bijen maken honing en bestuiven de bloemen.  Gaasvliegen eten luizen.  Zijderupsen spinnen zijde.  Mestkevers ruimen mest en andere restafval op. 

 

Je kan de insecten indelen in groepen.  We noemen dat ordes van dieren.  Insecten die vliegen, die kruipen, die springen, die bijten, … enz.   Elke week komen er nieuwe insecten bij als onderzoekers weer een nieuwe soort ontdekken.

hier zie je de bekendste ordes en families :