soort

De Japanse haas

japanese hare - lepus brachyurus

De Japanse haas is een soort haas die voorkomt in Japan, maar ook in China, Korea en Rusland.  Je vindt ze meestal in de bergen of heuvels waar ze leven in bossen.  Op sommige plaatsen zijn er zelfs zoveel hazen dat ze een echte plaag worden.  De dieren worden tot 18 centimeter lang met een kort staartje tot 3 centimeter.  In elk seizoen verandert de kleur van hun vacht. 

Na het paren krijgen de vrouwtjes 1 tot 6 jongen.  Ze paren het hele jaar door en de jongen beginnen zelf al na één jaar te paren.  De dieren leven liefst in de nacht of in de ochtend als er weinig vijanden zijn.  Het zijn stille dieren die enkel hard roepen als er gevaar is.  de meeste hazen leven alleen en nemen vaak het hol in van andere dieren.  Ze leven van grassen, struiken en bosjes die ze kaal vreten.  Maar ook schors van de bomen wordt gegeten en zo kunnen heel wat bomen kapot gaan door de hazen.  Er zijn plaatsen waar het jagen op deze dieren is toegelaten.  Hun vacht, maar ook hun vlees wordt dan gebruikt. 

foto’s : materialscientist, alpsdake