ondersoort

De Kaapse bergzebra

equus (zebra) zebra - cape mountain zebra

De Kaapse bergzebra is een soort zebra die voorkomt in de Kaapprovincie van Zuid-Afrika.  Ze eten grassen en struiken.  Niet iedereen is akkoord dat dit een aparte soort is en anders dan de hartmanns bergzebra.  De strepen op hun lijf zijn dik en staan dicht bij elkaar op een wit lijf.  Ze zijn gespierder dan de hartmanns zebra, hebben langere oren en hebben een grotere keelhuid.  De zebra’s leven in familiegroepen waar één hengst de baas is.  Jonge mannetjes leven soms alleen.  Het gezin blijft meestal voor vele jaren samen.

Door het oprichten van een groot natuurpark zo’n 60 jaar geleden, is het stilaan beter beginnen worden met de bergzebra’s.  Van een kleine kudde zijn ze terug aangegroeid tot 400 dieren nu.  Stilaan worden ze ook in andere natuurparken uitgezet. 

foto’s : mountjoy, moongateclimber, nigel dennis