soort

De Kaapse dolfijn

long-beaked common dolphin - delphinus capensis

De Kaapse dolfijn is een soort dolfijn die vroeger werd gezien als de gewone dolfijn.  Nu is het een aparte soort geworden en wordt soms ook langsnuit gewone dolfijn genoemd.  De dieren komen voor in grote groepen van 10 tot soms 500 of meer.  De dolfijnen komen niet alleen langs de Kaap voor maar ook over alle warme zeeën ter wereld.  Toch houden ze er liever van om langs de kust te zwemmen.  Ze leven van vis en inktvis.  Vaak zie je ze in de buurt van walvissen. 

Hun rug is donker en de buik is wit met aan de zijkant een patroon van een zandloper. Daar zijn ze lichtgrijs tot geel of goudkleurig. Hun lichaam wordt ruim 2 tot bijna 3 meter lang. Hun lijf is langer dan bij de gewone dolfijn en een niet zo ronde kop. De vrouwtjes zijn tot 11 maanden zwanger en krijgen één jong elke 1 tot 3 jaar.

De dieren zijn vaak speels en graag gezien door toeristen. Jammer genoeg zitten ze vaak in netten van vissers of in sleepnetten. In sommige landen worden ze zelfs bejaagd om hun vlees. In Peru worden de dolfijnen gegeten en in andere landen wordt het vlees gebruikt als aas om grotere vissen te vangen.

foto’s : Parissa Yazdi