soort

De Kaapse haas

cape hare - lepus capensis

De Kaapse haas is een soort haas die voorkomt in grote delen van Afrika tot aan het Midden-Oosten.  Ze hebben een gelige tot grijze vacht met een lichtere buik.  Hun poten zijn lang en slank waarbij de achterpoten twee keer zo lang zijn als de voorpoten.  Hiermee halen ze hun hoge snelheid.  Ook de oren zijn erg lang en hebben een zwarte punt.  De snorharen zijn lang en wit.  De dieren worden ongeveer 40 tot 70 centimeter groot en hebben een staartje van ongeveer 10 centimeter. 

De dieren leven van kruiden, grassen, twijgen, bladeren, schors, vruchten en knollen. Hun schuilplaats noemen we een leger, maar ze verstoppen zich ook gewoon tussen de dichte struiken. Ze graven een hol, wat de meeste andere hazen niet doen. Het dient meer om uit de hitte van de zon te komen. Bij gevaar staan ze op hun achterpoten in het hoge gras op uitkijk. Meestal leven ze dieren in de avond en de nacht.

Je vindt ze over grote delen van Afrika op open plaatsen, droge graslanden, savannen en halfwoestijnen.  Door branden en het kappen van bossen ontstaan er meer open plekken wat voor deze haas erg goed is.  Zo hebben ze veel plaats om te rennen en kunnen ze makkelijker ontsnappen.

foto’s : benjamint, stah jahan