orde

Kakkerlakken

cockroaches - blattaria or blattodea

Kakkerlakken zijn een orde insecten die overal in de wereld voorkomt.  Er zijn veel verschillende soorten, tot meer dan 3000.  De meeste blijven klein maar in het oerwoud komen ook grotere soorten voor.  Hij is meestal bruin tot zwart van kleur en heeft vleugels op de rug.  Veel soorten kunnen hier niet mee vliegen.  Het lichaam is plat en vaak ovaal van vorm.  Net als alle insecten heeft de kakkerlak zes pootjes en twee antennes.  De bekendste soorten worden ongeveer 1 tot 2 centimeter lang.

Kakkerlakken leven van restjes zoals afval en zijn overal te vinden waar afval is.  Ook in huizen van mensen komen ze voor, vooral op plaatsen waar voedsel wordt gemaakt of weggegooid, zoals in de keuken of bij de vuilnisbak.  Omdat ze in afval leven, vinden veel mensen kakkerlakken vies.  Kakkerlakken zijn dus alleseters en eten zowel dode planten als dode dieren.  De verschillende soorten komen overal voor van de koude bergen tot diep in de grotten of op de bodem van het regenwoud.

Een jonge kakkerlak wordt een nimf genoemd en lijkt al op de ouders.  De nimf is kleiner, heeft nog geen vleugels en kan nog niet paren.  De meeste kakkerlakken verdedigen zich niet.  Ze rennen snel weg bij gevaar.  Omdat ze zo’n plat lichaam hebben, kunnen ze in de kleinste kiertjes kruipen.  Sommige soorten uit het oerwoud  proberen vijanden op een bijzondere manier af te schrikken.  Ze maken sissende geluiden.  Er zijn maar weinig insecten die dit kunnen.

Kakkerlakken kunnen zich, als alles goed gaat, heel snel voortplanten.  De vrouwtjes leggen veel eitjes en de nimfen groeien snel.  Ze kunnen dan een plaag worden die ons eten vervuilen.  Ze kunnen niet steken of bijten en zijn niet giftig.  Dus eigenlijk zijn ze ongevaarlijk.  Ze behoren tot de taaiste insecten en met hun sterke monddelen kunnen ze veel voedsel kauwen. 

foto’s : beccaloni, drees, weiten, acrocynus, metaldragon, opiola

19 soorten