soort

De kitvos

vulpes velox - swift fox

De kitvos is een kleine vos de leeft op de prairies van Noord-Amerika.  Ze zijn dichte familie van de grootoorkitvos die je vindt in de woestijnen in het zuiden van Noord-Amerika.  Waarschijnlijk zijn deze twee soorten afkomstig van de poolvos en zijn ze zo’n 5000 jaar geleden meer naar het zuiden getrokken.  De kitvossen houden van kort gras en loopt liever op open plaatsen.  Het zijn kleine slanke dieren die 40 tot 50 centimeter groot worden.  Ze hebben ook een lange staart die tot 35 centimeter lang kan worden.  Het is een pluimstaart met een zwarte punt.  De vacht is grijzig geel en zandkleurig.  Rond de snoet zitten zwarte vlekken. 

Het zijn echte nachtdieren die je dan ziet jagen op konijnen en knaagdieren zoals muizen, ratten, prairiehonden en grondeekhoorns.  Maar ook insecten en eieren van vogels vinden ze lekker.  Soms eten ze hagedissen, aas en planten zoals bessen en cactusvruchten.  Ze leggen soms ook een voorraad aan in de winter.  Het zijn snelle dieren die makkelijk tot 40 kilometer per uur kunnen halen.  Zo ontsnappen ze aan hun eigen vijanden, maar halen ook snelle hazen in zoals de ezelhazen.  De belangrijkste vijanden zijn de coyote, de steenarend en de zilverdas.  Met coyotes en rode vossen wordt wel eens om voedsel gevochten. 

De vossen leven per twee en blijven hun ganse leven samen. Af en toe zie je ook groepjes, maar dan is er altijd een mannetje baas. Ze slapen overdag in een hol dat ze zelf hebben uitgegraven of ze vergroten het hol van een zilverdas of een marmot. Deze burcht kan tot één meter diep zijn en vier meter lang. Er zijn ook vier ingangen. Het paren gebeurt in december tot januari. Na 50 tot 60 dagen worden er drie tot vijf welpjes geboren.

Er werd lang op de kitvossen gejaagd door de mensen om hun mooie vacht.  Op vele plaatsen werd deze soort uitgeroeid.  Maar door opnieuw gekweekte dieren uit te zetten, gaat het nu terug iets beter met de soort. 

foto’s  : us fish & wildlife, public, c burnett, gill