orde

Kiwi’s

kiwi - apterygidae

De kiwi’s of snipstruisen zijn een orde loopvogels die alleen voorkomen in Nieuw-Zeeland.  De vogel kreeg zijn naam van de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners die op dat eiland wonen.  De naam komt van de kreet die het mannetje tijdens het paarseizoen roept.  De Maori’s denken dat God de kiwi uit een grote vrucht heeft gemaakt, een kalebas.    

Ze zijn ongeveer even groot als een gewone kip.  We denken dat ze familie zijn van de kasuaris.  Toen lang geleden er nog geen mensen woonden op Nieuw-Zeeland, waren er geen zoogdiersoorten.  Zo hadden de vogels en de reptielen veel plaats.  Kiwi’s konden er veilig rondlopen en waren niet bedreigd.   We denken dat er toen 12 miljoen kiwi’s waren.  Nu waarschijnlijk nog zo’n 60000.

De vogels leven alleen op en in de grond.  Ze hebben wel vleugels, maar deze worden niet meer gebruikt.   Ze zijn maar ongeveer 5 centimeter lang en tussen de veren niet meer te zien.   De botten van de meeste vogels zijn hol, zodat ze makkelijk kunnen vliegen, maar bij de kiwi niet.  In zijn botten zit merg zoals bij de zoogdieren.   De veren van kiwi’s lijken op haar.   Ze hebben geen staart en drinken erg weinig. 

Deze vogels zijn een bedreigde diersoort en worden sinds meer dan 100 jaar niet meer gegeten.  Er wordt veel gedaan om de kiwi’s te beschermen.  Het is niet de mens, maar vooral katten en hermelijnen die voor de problemen zorgen.  Kiwi’s worden bijvoorbeeld verplaatst naar plaatsen waar weinig roofdieren zijn.  Of de roofdieren worden gevangen.  Ook worden de nesten van de kiwi leeggehaald en de eieren worden op een veilige plaats uitgebroed.  Na één jaar worden de vogels dan uitgezet, zodat ze veilig de natuur in kunnen trekken.  

Het is een bange nachtvogel die goed kan ruiken, maar bijna blind is.   Bij de meeste vogels zijn het juist de ogen die zeer scherp kunnen kijken, dus niet bij de kiwi.  Aan het uiteinde van zijn lange, scherpe snavel heeft hij neusgaten.  Hij eet door deze snavel in de grond te steken om wormen en insecten te vinden.  Hij eet ook wel fruit, kleine krabben, amfibieën en rivierkreeften.     
Sommige soorten kiwi’s kunnen sneller rennen dan een mens en zich met hun scherpe poten verdedigen.  Aan die poten hebben ze maar drie tenen.  De vogels blijven hun leven lang bij elkaar.  

foto’s : mark jones, happy via, scarff

De eieren worden tijdens het broeden gelegd in holtes, zoals holle stammen en tussen boomwortels of in een hol dat door het mannetje gegraven is.  Als je het ei vergelijkt met het lichaam van de kiwi, dan is dit het grootste ei ter wereld, samen met de kolibrie.  Kiwi’s kunnen tot ongeveer 20 jaar oud worden.     

5 soorten